Okolo Čiech 2012 na bicykli po najbližších cestách k hranici - ÚVOD
    Blíži sa termín 1.september 2012, kedy plánujem vyraziť na bicykli Okolo Čiech po najbližších zjazdných cestách k hranici (dĺžka hranice 2290 km, v GPS naprojektovaná trasa 2600 km).

    Prečo chcem zrealizovať práve túto trasu?

    Kedysi dávno som si predsavzal, že obídem vlastnou silou po hranici bývalé prvorepublikové Československo. Keď sa mi podarilo Slovensko obísť za roky 1998-2000 pešo, v člne i na bicykli a v roku 2004 na bicykli Zakarpatskú Ukrajinu, rozhodol som sa obísť na bicykli aj slovenskú a českú hranicu. Slovenskú hranicu som obišiel v zime 2009, ale vtedy ma podmienky nepustili po najbližších cestách k hranici, preto som konečne zrealizoval jarno letnú cestu v máji 2012 (www.cyklo-sos.sk). Rád by som dotiahol moje dlhoročné snaženie do cieľa obídením ešte českej hranice.

    Pretože okolie hranice bolo v minulosti viacej chránené, príroda je tu menej narušená, infraštruktúra je slabšia a osídlenie tiež. Toto vyžaduje náročnejšiu logistiku na pobyt a zároveň ponúka viac dobrodružstva a zážitkov. Po ich absolvovaní človek spozná svoju rodnú (i bývalú) vlasť na vlastnej koži a ocení jej rôznorodosť a krásu. Tiež chcem poukázať, že veľké cyklocesty sa dajú absolvovať i v tak malých krajinách, ako sú tie naše. Ak sa mi ich podarí spopularizovať, pohyb ďalších mojich nasledovníkov v tomto opustenom pohraničí by bol iste prínosom k rozvoju miestneho cestovného ruchu.

    V pláne mám vyraziť z hraničného prechodu Kúty-Břeclav na sever a českú hranicu absolvovať tiež proti smeru hodinových ručičiek. Predpokladám minimálnu doba trvania v Čechách 3 týždne a prejdených asi 3000 km. Zase chcem posielať denne reportáže na web, fotiť a chcem teraz zobrať i minikameru. Čaká ma množstvo zaujímavých hraničných bodov a trojmedzí, aj historických. Vybral som si september kvôli už nie horúcemu počasiu, ktoré vyčerpáva, tiež je ešte teplotne optimálny a stabilný. Hlavný dôvod je, že už bude po dovolenkovej sezóne a nemal by byť problém so získaním ubytovania, ktoré plánujem aspoň každý tretí deň kvôli hygiene a dobíjaniu batérií. Chcem ísť naľahko, štýlom pretekov 1000 míľ, no nechcem hazardovať so zdravím, keďže ma asi čaká aj veľa bivakov.

    To, že môžem absolvovať túto expedíciu, je vďaka pochopeniu a podpore mojej rodiny a môjho zamestnávateľa GO4, ktorým touto cesto veľmi ďakujem.

    Peter Jankovič