Úvod.
    Minulý rok bolo tomu 30 rokov, čo môj priateľ Svetozár Krno prešiel Karpatský oblúk od Železných vrát v Rumunsku po Devín pešo za 78 dní.
    Ja chcem s priateľom Antonom Belianským týchto náročných minimálne 2700 km zdolať v lete 2015 zhruba za mesiac /od 28.6. do 2.8./ na horskom bicykli, o čo sa ešte nik nepokúsil.

    Pohybovať sa chceme po čo najbližších zjazdných a legálnych cestách k hrebeňu Karpát, tvoriacom rozvodie, a kde to pôjde, tak po ňom. Oproti pôvodnej expedícii trasa povedie navyše aj cez Ukrajinu. Časť trasy bude prechádzať i územím Poľska a Čiech. Táto akcia vyžaduje náročnú prípravu a logistiku na pobyt, pretože neexistujú GPS podklady cyklotrás Rumunska a Ukrajiny. Ponúka viac dobrodružstva a zážitkov ako 1000 míľ, pretože budeme v cudzine a na všetko sa nedá pripraviť. Mapy mám a aj trasu nakreslenú v GPS a konfrontovanú s Google Earthom, ale budeme ju musieť i tak hľadať a improvizovať. Asfaltky sú v Rumunsku len cesty I.triedy a keď zaprší, tak tie vedľajšie budú..... Pôjdeme na ťažko, s minimálnou, ale dúfam kvalitnou výbavou. Všetko, čo budeme potrebovať si povezieme na bicykloch, okrem stravy, ktorú si budeme priebežne dopĺňať. Stan tentoraz bude treba vziať, keď bude možnosť, určite využijeme horské chaty a penzióny. Denný priemer predpokladám do 80 km, v horách možno menej, keď to pôjde, môžeme zdolať i viac. Nemám veľké oči, pretože to chcem filmovať na kameru, čo bude tiež zdržiavať. Iste nás nejaké tlačenie neminie a blúdenie a vracanie sa tiež, ale chcem nájsť cestu, ktorá sa bude dať opakovať i v budúcnosti ďalšími cyklistami. Nuž, bude to divočina, hlavne v Rumunsku. Pokúsime sa vyliezť na najvyšší vrch Rumunska i Ukrajiny, ak to dovolí počasie. Upozorňujem, že nejdeme na žiadne preteky. Chcem dokázať, že veľká cyklocesta, ktorá má myšlienku sa dá absolvovať i v Európe, blízko Slovenska. Ak sa mi ju podarí spopularizovať, pohyb ďalších našich nasledovníkov v tomto regióne bude prínosom k rozvoju miestneho cestovného ruchu všetkých dotknutých krajín Karpatského oblúka a myšlienky Európy bez hraníc. Štart bol plánovaný z Bratislavy 28.6. vlakom do Belehradu a odtiaľ už na bicykloch. Ešte minulý rok chodil jeden vlak priamo cez Bratislavu aj s cyklovagónom. Ale nie vždy, čo je dobré, pretrvá. I keď ten vlak jazdí z Viedne cez Maďarsko, cyklovagón už nemá. A ani z Budapešti nejde žiaden vlak do Belehradu s cyklovagónom. Takže majú európske železnice pre cyklistov čo zlepšovať. Neostáva nám nič iné, ako sa do Rumunska prepraviť s bicyklami autom. Chceme zdokumentovať túto cestu na video a prezentovať na outdoorových a cyklo festivaloch a ponúknuť aj TV médiám. Iste tento dokument zaujme divákov a ukáže ľuďom aj trošku iný spôsob cestovania v totálnej divočine a ani nie ďaleko od domova. Iste získame množstvo zaujímavého materiálu aj do prípadnej knihy z tejto expedície. Chceme prispieť k propagácii najekonomickejšieho a najekologickejšieho spôsobu dopravy - cyklistiky a cykloturistiky, ktorá v súčasnosti získava na význame a je veľmi preferovaná. Možno položíme základný kameň novej, i keď nie najdlhšej, ale určite najnáročnejšej diaľkovej medzinárodnej cyklotrase. Budeme v spojení s naším koordinátorom Petrom Petrulákom, ktorému budeme priebežne posielať informácie z cesty a tie on bude priebežne dopĺňať na web.

    Takže nás sledujte a držte nám palce,
    Peter Jankovič a Anton Belianský.

S prípravou expedície pomohli :

Cyklokuriér ŠVIHAJ ŠUHAJ Nadácia bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu
PREDAJ a SERVIS BICYKLOV, SKI-servis. Bratislava - Ružinov VZ Sport - Vladimír Dostál - bicyklový obchod

PRED EXPEDÍCOU :