Okolo Čiech 2012 na bicykli po najbližších cestách k hranici - ZÁVER

    Čo dodať na záver. Myslím, že čo som si naplánoval, sa mi zhruba podarilo naplniť.

    Síce som nešiel po tých úplne najbližších cestách k hranici, lebo na to by som potreboval najmenej o týždeň-dva viac dovolenky, ale všetko dôležité som videl a splnil. Okrem všetkých trojmedzí Čiech s Poľskom, Nemeckom, Rakúskom a Slovenskom som navštívil i historické s Bavorskom a Saskom, tiež s Moravou a Rakúskom. Navštívil som i najvyšší a najnižší bod Čiech, i jeho najvzdialenejšie body na východe, severe, západe i juhu. Dokonca i najsevernejší bod Rakúska a blízky kameň republiky.

    Mal som možnosť pohybovať sa oblasťami minimálne zasiahnutými civilizáciou, nádhernými horami a dolinami, lesmi s množstvom vysokej zveri a líšok, ale i pasienkami s množstvom rôznych druhov kráv, oviec a koní. Mohol som obdivovať originálnu architektúru chalúp a hospodárstiev rôznych oblastí. Porovnať turistické a rekreačné centrá rôznych regiónov. Stretať sa a hovoriť s príjemnými ľuďmi. Degustovať miestne i české špeciality. Skrátka balzam na dušu pútnika.

    A keď som prišiel do cieľa, vôbec som nemal pocit fyzickej únavy z množstva prejdených kilometrov, skôr hrejivý pocit dobre odvedeného diela. Väčší stres som zažil v Bratislave večer cestou zo stanice domov mestom plným áut za 15 minút, ako v Čechách za 21 dní. A to som ako cyklokuriér na to zvyknutý, takže sa budem musieť od pondelka na to adaptovať.

    Trochu som schudol, ale cítim sa s touto nižšou váhou výborne a verím, že si ju udržím dlhšie. I toto je pozitívum dlhého cestovania na bicykli, pomalý a trvalý úbytok váhy, kedy nestíhate prijímať toľko energie, koľko spálite. Iste by toto mnohí prijali s radosťou.

    Množstvo fotografií, poznámok a pár videí teraz čaká na spracovanie a určite sa výber fotografií objaví i na webe.

    Splnil sa mi sen zvládnuť hranice prvého Československa vlastnou silou, i keď to trvalo roky, ale keď ste presvedčený o zmysle svojho cieľa, na čase nezáleží. Myslím, že som podal dôkaz o dvoch zaujímavých cyklotrekoch v srdci Európy a dúfam, že to niekoho zmotivuje k ich absolvovaniu i po častiach, veď pár takých som stretol i na tejto ceste.

    Až sa mi podarí cez zimu spracovať všetky poznámky, rád by som podrobnejší cestopis a návod na cestu na bicykli Okolo Čiech i Slovenska (i iné) publikoval knižne. Pretože Slovensko mám obídené už trikrát (raz i v zime), chcem ponúknuť v budúcnosti i sprevádzanie cyklistov (som i sprievodca CR) okolo hranice, prípadne i na iných cyklotrekoch na Slovensku.

    To, že som mohol absolvovať túto expedíciu, je vďaka pochopeniu a podpore mojej rodiny, môjho zamestnávateľa GO4, ktorým touto cesto veľmi ďakujem.

    Peter Jankovič